12 mei 2016 Annemay

33kg afvallen, hoe ga je de strijd aan? Esther vertelt.

Algemene gegevens
Leeftijd: 41
Woonplaats: Arnhem
Lengte: 1.68m 

Esther is werkzaam als coördinerend directiesecretaresse bij een bedrijf in Arnhem. Door haar vrienden wordt ze omschreven als een volhouder, perfectionist en iemand waar je altijd terecht kunt.

Twee jaar geleden is zij 33 kilo afgevallen, maar door een lange blessure zijn een groot aantal kilo’s er weer bijgekomen. Ook al is de blessure nog niet helemaal over, is ze nu wel op het punt aangekomen dat ze de strijd met de kilo’s weer wil aangaan. Ze hoopt aan het einde van het jaar weer hetzelfde gewicht te hebben als voor haar blessure.

Hoe pakt ze dit aan? Lees hier haar verhaal.

Hoe ervaar je het afslankproces tot nu toe?

Het afvallen is en blijft voor mij een hele uitdaging. Ik ben een echte emotie-eter en op dit moment is het zowel op privégebied als op mijn werk onrustig. Waar ik echt (weer) aan moet werken is dat ik mijn frustraties niet compenseer met eten.

Waarom wil je graag afvallen? En wat was voor jou de druppel die de emmer deed overlopen?

Mijn leven lang ben ik al fors. In het verleden heb ik diverse dieetpogingen gedaan. De kilo’s gingen er wel af, maar kwamen altijd weer terug. Toen ik 40 werd heb ik mezelf beloofd dat ik nog een keer een ultieme poging zou wagen om af te vallen en de kilo’s eraf te houden. Dat is gelukt, ik ben 33 kilo afgevallen, maar door o.a. de blessure ben ik helaas weer teruggevallen in mijn oude eetpatroon. Nu de blessure (grotendeels) over is, hoop ik dat ik met het juiste eetpatroon en sporten weer afval, en weer lekker in mijn vel kom te zitten.

Hoe ben je deze keer begonnen met afvallen?
Voor mij is het heel belangrijk om weer routine in mijn eetpatroon te krijgen: zes keer per dag eten en veel water drinken, minimaal drie liter per dag. Ik drink groene smoothies, en eet weinig tot geen brood en pasta. Verder doe ik aan sport.

Heb je vaker pogingen gedaan om af te vallen?

Ik heb al veel pogingen gedaan om af te vallen, ik heb alle diëten wel geprobeerd. Ik viel altijd wel af maar zodra je ‘normaal’ begon te eten kwamen de kilo’s er weer aan. Waar ik 33 kilo mee ben afgevallen is Power Slim, voor mij was dit een ideale manier om de kilo’s kwijt te raken. Je mag heel veel eten, hebt geen honger en bij mij vlogen de kilo’s eraf.

Je traint nu met behulp van een PT. Waarom heb je voor deze aanpak gekozen?

In de sportschool vond ik niet meer de uitdaging om het vele sporten vol te houden. Bij het trainen met een PT voelde ik meer druk om elke keer toch maar weer te gaan, ook al had ik geen zin. Op dit moment sport ik een keer per week met een PT. Ik wil graag weer twee keer per week trainen maar door de blessure is dit op dit moment nog niet haalbaar.

Welke resultaten heb je deze keer tot nu toe behaald?
Omdat ik nog niet voluit kan sporten en de routine in mijn eetpatroon nog niet stabiel is, zijn de resultaten op dit moment nog minimaal. Zes weken geleden was mijn gewicht 115 kilo, op dit moment is er dus nog niet veel af. Mijn streefgewicht is 90 à 95 kilo. Dat is een gewicht waar ik me goed bij voel en wat ik door mijn eetpatroon in principe goed kan volhouden.

Hoe kun je je eetpatroon beschrijven voordat je bent begonnen met afvallen? Welke guilty pleasures heb je?

Ik was en ben een emotie-eter. Chocolade en chips zijn mijn favoriete snacks.

Hoe ziet jouw voedingsschema er nu uit?
Ik ontbijt met een groene smoothie of een bakje kwark en een liter water. ’s Middags eet ik een salade en ’s avonds eet ik meestal gewokte groenten met vlees of vis. Tussendoor eet ik komkommer, worteltjes en dat wissel ik af met een plak bananenbrood of gezonde pannenkoekjes. Op mijn werk drink ik minimaal een liter groene thee en het liefst ook nog een liter water.

Wat doe je als je merkt dat je honger hebt en eigenlijk iets lekker wilt eten? Heb je een goede tip?

Ik probeer bezig te blijven zodat ik niet te veel nadenk over iets lekkers.

Zijn er bepaalde mensen in jouw omgeving die jou helpen of motiveren met afvallen?
Ik heb in het begin tegen niemand verteld dat ik bezig was om af te vallen. Toen de eerste kilo’s eraf waren en mensen het begonnen te zien, kreeg ik van iedereen complimentjes. Dat deed mij heel veel.

Hoe merk je in het dagelijks leven dat je bent afgevallen?

In veel dingen, mijn kledingkeuze is anders en ik voel me zelfverzekerder.

Welke tip heb je voor mensen die graag willen afvallen?

Snel afvallen vindt iedereen natuurlijk het fijnste maar het aanleren van een gezond eetpatroon is belangrijker omdat je alleen op deze manier de kilo’s eraf kunt houden.