21 februari 2017 Annemay

Suiker: helft supermarkt gesuikerd!

Aan 56% van het supermarkteten is suiker toegevoegd

… en foodwatch komt hiertegen in actie! Doet u ook mee aan onze e-mailactie?

De winkelschappen liggen vol mierzoet eten. En dan hebben we het niet alleen over de snoep, koek en snacks. Ook aan groenteconserven, maaltijdssalades, vleeswaren, beschuit, hartige sauzen, brood en vele andere producten worden suikers toegevoegd.

Uit onderzoek van foodwatch blijkt nu dat zelfs in meer dan de helft van de producten in de supermarkt (56%) suikers worden gestopt. Gezonde verse onbewerkte producten zijn ver in de minderheid. Dit is het resultaat van slap kabinetsbeleid en geloof in zelfregulering van de voedingsindustrie.

Heeft u hier ook zo genoeg van?
Doe mee aan de e-mailactie!

Recent toonden we aan dat u uw aanbevolen daglimiet aan toegevoegde suikers al kunt overschrijden met één portie rode kool met appeltjes uit de conservenfabriek! Wat bleek? De fabrikanten hadden er fructose-glucosestroop, honing én karamelsuikerstroop aan toegevoegd. Aan gezonde groente!
De wereld op zijn kop: een portie groente met omgerekend 12 suikerklontjes.Kijkt u alleen naar bewerkt fabrieksvoedsel (‘processed foods’) dan zijn de resultaten van ons onderzoek nog schokkender: aan meer dan twee derde van dit fabrieksvoedsel is suiker toegevoegd. En dit eten is in de meerderheid. Eten uit de fabriek wordt vrijwel standaard gedompeld in fructose-glucosestroop of een andere (schuil)naam voor suiker. De voedingsindustrie heeft meer namen voor suiker dan Eskimo’s voor sneeuw, zei een deskundige onlangs treffend.En dat mag allemaal ongestoord want ons kabinet gelooft heilig dat bedrijven als Coca-Cola en McDonald’s zelf bedenken hoe je producten gezonder maakt en gezond eten stimuleert. Zelfregulering noemen ze dat. De voedingsindustrie waakt zogenaamd over de volksgezondheid – ja, vast!
>> Dat moet stoppen. Doe nu mee aan de e-mailactie!

Doordat voedselfabrikanten overal zoetigheid in stoppen, krijgen we met ons allen veel teveel suikers binnen. Een 5-jarig kind eet en drinkt in één jaar tijd meer suiker dan zijn of haar eigen gewicht! De overdaad aan suikers en calorieën verhoogt het risico op obesitas, hartziekten, diabetes type 2 (suikerziekte) en verschillende typen kanker. Wist u dat er alleen al in Nederland meer dan 1.000 patiënten met suikerziekte PER WEEK bij komen? En dat er ondertussen wereldwijd meer mensen sterven aan ongezonde eetgewoonten dan aan roken, drugs, onveilige seks en alcohol bij elkaar?!

Waar de Nederlandse overheid het probleem niet lijkt te willen zien, ziet de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) het wél. Én ze weet de oorzaak. Sprekend over het onvermogen van landen om de wereldwijde obesitasepidemie te stoppen, zei directeur-generaal Chan: ‘Dit ligt niet aan een gebrek aan individuele wilskracht. Dit ligt aan een gebrek aan politieke wil, om het gevecht met de voedselindustrie aan te gaan

foodwatch wil dat de overheid stopt met pappen en nathouden, en stroop om de mond van de voedingsindustrie smeren. Wij gaan de strijd met de voedingsindustrie wél aan en zullen de politiek maximaal onder druk zetten om hetzelfde te doen. Doet u mee? Stuur een protest e-mail.

Tagged: , , , , , ,